EU:n kirjallisuuspalkinto Selja Ahavan romaanille Taivaalta tippuvat asiat

Selja Ahavan romaani Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus) on saanut eurooppalaisen nykykirjallisuuden edistämiseen tarkoitetun EU:n kirjallisuuspalkinnon. Palkinnolla nostetaan esille kotimaansa kirjallisuuden lupaavia kykyjä, joiden teoksia rohkaistaan kääntämään eri kielille.

Taivaalta tippuvat asiat on Ahavan (s. 1974) toinen romaani. Teos oli myös Finlandia-palkinnon ja Tulenkantaja-vientikirjallisuuspalkinnon ehdokkaana. Tähän mennessä Ahavan romaanien käännösoikeudet on myyty Saksaan ja Koreaan.

Palkintoraati kiittelee Taivaalta tippuvia asioita herkkävireiseksi ja punnituksi romaaniksi, jossa kohdataan elämän armoton sattumanvaraisuus kasvavan tytön näkökulmasta. Kehuja saavat runollinen kieli sekä nautittava ja omaäänien kertojanote. 

"Teos on pakahduttava, kaunis ja viisas – vahva näyttö ja lupaus loistavasta kirjailijan urasta."

Paikalliseen raatiin kuuluivat kustannuspäällikkö Mirjam Ilvas (pj), kirjailija Tittamari Marttinen, kirjailija, kriitikko Helena Ruuska, kirjailija Peter Sandström sekä kirjakauppa Adlibriksen toimitusjohtaja Marjo Tuomikoski.

EU:n kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain eri jäsenmaissa. Suomi on palkittavien joukossa kolmen vuoden välein. Ahavan romaanin lisäksi ehdolla olivat tällä kertaa Tiina Laitila-Kälvemarkin Karkulahti (WSOY), Aki Ollikaisen Musta satu (Siltala), Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta (Gummerus) ja Satu Taskisen Katedraali (Teos). 

Aiemmin EU:n kirjallisuuspalkinto on myönnetty vuonna 2010 Riku Korhoselle teoksesta Lääkäriromaani (Sammakko) ja vuonna 2013 Katri Lipsonille teoksesta Jäätelökauppias (Teos).